Importeer je een auto zelf of heb je ook daar een officiële importeur voor nodig?

Er bestaan binnen de Europese Unie een aantal afspraken die het vrije verkeer van mensen en goederen moeten garanderen. Dat betekend voor een burger van een van de lidstaten dat hij of zij zonder problemen met een eigen voertuig de grenzen mag passeren. Dat is leuk natuurlijk, maar hoe zit het dan met een buitenlandse auto? Dat voertuig dan ook nog eens officieel importeren is een heel ander verhaal.

Waarom is het importeren van een auto zo ingewikkeld?

Ook wanneer je een auto hebt gevonden tijdens je vakantie, die mooie klassieke sportwagen waar je al jaren naar gezicht hebt, als je die wilt importeren in Nederland, zal die auto aan de Nederlandse wet en de Nederlandse regels moeten voldoen. In bepaalde gevallen moet daarvoor ook iets aan de auto zelf veranderen.

Ook zal de technisch staat van de auto en de verkeersveiligheid er van aan een kritisch onderzoek onderworpen moeten worden. En tenslotte moet de auto voldoen aan de voorwaarden die gesteld zijn aan een periodieke keuring.

Niemand kent alle regels en wetten van Nederland, ook niet wanneer we ons beperken tot het verkeer. Daarom is het bijna altijd noodzakelijk contact op te nemen met een auto importeur. Je kunt er van uit gaan dat iemand die dagelijks omgaat met auto’s uit het buitenland er meer van af weet dan jezelf.

Administratief komt er ook nog iets om de hoek kijken.

De registratiepapieren van de auto hebt u als het goed is al bij aankoop op uw naam laten zetten. Maar veel van die administratieve documentatie zal zijn opgesteld in de taal van het land van herkomst. Ook dat moet natuurlijk veranderen, er moet een nieuw eigendomsbewijs komen, in het Nederlands. Een kentekenbewijs is overigens niet altijd voldoende om het eigendom van een auto aan te tonen. Zelfs in ons buurland België heb je dus nog een extra eigendomsbewijs.

Het kost waarschijnlijk even een beetje meer moeite, maar met de hulp van een professionele auto importeur ben je er zeker van dat je mooie, nieuwe bolide niet in de grage hoeft te blijven staan. En het is waarschijnlijk goedkoper als de boetes die je krijgt voor het rijden in een buitenlandse auto.

Dit bericht is geplaatst in Importeren. Bookmark de permalink.